BTW teruggaaf particulieren

De belastingdienst maakt het deze keer echt leuk: Vraag de BTW terug die u heeft betaald voor uw zonnepanelen.

Ten gevolge van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg van 20 juni jl kunnen particulieren de btw terugvragen over de investering in zonnepanelen. Door de uitspraak worden particulieren in de zin van de btw ook gezien als ondernemer als zij (zonne)stroom terugleveren aan het net.

In plaats van meer btw te gaan betalen krijgt juist een particulier de mogelijkheid om btw terug te krijgen die anders niet verrekend kan worden: de btw over de investering in de panelen en rest van de zonnestroominstallatie. Dat is dus 21% voor de materialen en (tijdelijk) 6% voor montagekosten.

Geen subsidie meer op de zonnepanelen maar wel goedkoper. Door teruggave van de btw wordt de terugverdientijd met 1,5-2 jaar verkort.

De belastingdienst maakt het weer makkelijker maar deze keer ook leuker. U hoeft geen facturen te schrijven voor de energie die u aan de energiemaatschappij heeft geleverd. Er wordt gewerkt met een zg forfait gebaseerd op de grootte van de installatie. U hoeft geen administratie voor de btw bij te houden. U moet alleen de factuur van de aanschaf van de zonnepanelen goed bewaren. Maar dat doet u toch al ivm de garantie.
Het is niet ingewikkeld: een btw nummer aanvragen bij de belastingdienst en de btw terugvragen binnen een maand na het einde van het kwartaal waarin de aanschaf heeft plaatst gevonden (via de website van de belastingdienst).

Stappenplan

  • Schaf zonnepanelen aan: offerteaanvraag
  • Vraag een btw nummer aan bij de belastingdienst
  • Stel het forfait vast aan de hand van de installatiegrootte
  • Doe aangifte btw in het kwartaal waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft
  • Vraag in het volgende kwartaal ( en niet eerder) vrijstelling aan van de administratie omdat op jaarbasis minder als €1345 btw afgedragen wordt.

 

Uiteraard kunt u dit door uw boekhouder laten doen of als u die niet heeft kunt gaan naar www.btw-zonnepanelen.nl

Delen: